Tekstin kirjoittamisesta puheen tunnistamiseen, onko se todellakin mahdollista?

Olen ollut mukana kaikilla Tampuuri-Käyttäjäpäivillä ja ensimmäistä kertaa luennon aikana asiakkaalta tuli sellainen ”ominaisuus-idea”, johon itse en ollut missään kohtaa törmännyt. ”Tampuuri kentällä” -luennon aikana keskusteltiin tekstikenttien täyttämisestä pienellä näppäimistöllä, johon Petteri Puolanne Y-Säätiöltä heitti erinomaisen idean miten puheentunnistamista voidaan käyttää mobiililaitteissa.

Käytännössä Applen i-laitteilla kuin Android pohjaisillakin laitteilla puheentunnistus tulee suoraan käyttöjärjestelmän kautta ilman mitään erillistä ohjelmaa (niin tableteissa kuin puhelimissakin).

Näppäimistöön ilmestyy mikrofonin kuva, jota painamalla voi sanella esimerkiksi tekstiviestejä tai muistiinpanoja.

Näppäimistöön ilmestyy mikrofonin kuva, jota painamalla voi sanella esimerkiksi tekstiviestejä tai muistiinpanoja. Ominaisuus vaikuttaa toimivan hyvin ja suomenkielen tunnistus on tarkkaa. Täydellinen se ei toki ole, mutta tunnistuksen tarkkuus on sellaisella tasolla, että ominaisuutta voi kaikin puolin suositella käytettäväksi.

puheentunnistus_v2
Kuva: Apple iPhonen näppäimistössä puheentunnistus avautuu mikrofoni kuvakkeesta

Android-laitteissa ominaisuus käyttää verkon yli Googlen puheentunnistuspalvelua, joka analysoi äänen informaation, muuttaa sen tekstiksi ja lähettää takaisin puhelimeen. Siksi se tarvitsee myös datayhteyden. Palvelu toimii tällä hetkellä ainakin 42 kielellä.

Tällaiset pienet arkea helpottavat ”kikat” ovat parhaita ja vaikka itsekin koittaa selvittää erilaisia teknologia trendejä niin aina kaikkia uusia ominaisuuksia ei vaan huomaa.

Tällaiset pienet arkea helpottavat ”kikat” ovat parhaita ja vaikka itsekin koittaa selvittää erilaisia teknologia trendejä niin aina kaikkia uusia ominaisuuksia ei vaan huomaa. Haastakaa meitä mitä villeimmillä toiveilla ja me koitetaan etsiä ratkaisuja niihin.

Iso kiitos Petterille tästä vinkistä ja alla vielä kuva siitä, miten puheentunnistusta on käytetty Tampuuri X:ssä ilmoituksen valmiiksi kuittaamisessa.

puheentunnistus
Kuva: Puheentunnistus toimii kaikissa tekstikentissä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: