Digitalisaatio – mistä on tultu ja minne ollaan menossa?

Aiemmassa kirjoituksessani avasin lyhyesti digitalisaation perusajatusta. Tarkoituksena oli selventää mistä tuo termi nyt on tullut. Seuraava luonnollinen vaihe on lähteä asemoimaan digitalisaatiota tähän päivään.

Onko digitalisaatio pöllähtänyt esiin ihan yhtäkkiä?

Kuten viittasin, hallitusohjelmalla ja oheisrummutuksella on varmasti iso osansa ollut ja on luonnollista, että tämä tuntuu nyt isolta yllätykseltä. Mutta IT-töissä toimivan näkökulmasta tämä on kyllä ollut enemmän luontaista kehitysjatkumoa kuin mitään isompaa yllätystä. Kyse on pitkälti siitä, että teknologiat alkavat nyt olla kypsiä isomman murroksen mahdollistamiseen.

Katsotaanpa hiukan mitä viime vuosina on tapahtunut:

 1. Internetin nousu 90-luvulta 2000-luvulle mm. selainkäyttöliittymien kehittäminen ja perusverkottuminen
 2. Sähköposti (ei tarvinne esittelyjä)
 3. Pilvipalveluteknologiat
 4. Web 2.0, sosiaalinen media,älypuhelimet ja tablet-tietokoneet
 5. Skype ja muut VoIP-palvelut mahdollistaneet hyvätasoiset netti- ja videopuhelut
 6. Nopeiden nettiyhteyksien saatavuuden paraneminen, jopa omalta mökiltä saa nykyään hyvät yhteydet maailmalle edullisesti
 7. Viihdepalveluita tarjolle edulliseen hintaan (Netflix, Spotify…), kuluttajille suunnattujen palveluiden nousu, verkkopelit
 8. Yritysten omat työvälineet kehittyneet esim. Office 365, ryhmätyöskentelyvälineet/-sivustot
 9. MIlleniaalisukupolven nousu ja työn merkityksen muutos
 10. Ympäristöystävällisen ajattelun ja kestävän kehityksen nousu / Cleantech

Listalle voinee nostaa paljon muutakin mielipiteestä ja näkökulmasta riippuen mutta tässä nyt nämä mitkä minulle nopeasti mieleen tulivat.

Keskeistä on kuitenkin oikeastaan se, että tämä kehityssuunta on ollut tällainen jo vuosia, ja jotkin tämän päivän työelämässä nyt valtavirtaistuneet asiat esim vaikkapa Skype-puhelut. Skype tuli markkinoille 2003 ja nyt lähemmäs 15 vuotta myöhemmin sitä aletaan tosissaan hyödyntämään työelämässä. Kyse on pitkälti siitä, että teknologia mahdollistaa kokonaisuutena asioiden tekemisen omaehtoisemmin ja yksilöllisemmin ja siitä halutaan ottaa hyöty irti.

 • Miksi esimerkiksi ajaa surkeassa säässä autolla töihin 45 minuuttia – ja ottaa riski – kun voi istua suoraan kotona työpöydän ääreen ja hoitaa se päivä etänä?
 • Miksi se tärkeä raportti pitäisi kirjoittaa työpöydän ääressä toimistolla, vaikuttaako se tulokseen tai huomaako kukaan jos sen kirjoittaakin mökillä? Tai lähikahvilassa, kun sattuu sen ilmapiiristä pitämään?
 • Jos teknologialla voidaan jotain edesauttaa on kyseessä sitten inhimilliset, sosiaaliset, taloudelliset tai ekologiset näkökulmat, niin eikö se kannata tehdä jos uusi tilanne on kannattavampi/kestävämpi kuin nykytilanne?

On tietysti töitä, missä esim. etätyö ei ole mahdollista ja työpaikalle on mentävä joka päivä. Mutta keneltä se on pois, jos ne joilla mahdollisuudet on, saavat niitä käyttää täysimääräisesti?

Miksi esimerkiksi ajaa surkeassa säässä autolla töihin 45 minuuttia – ja ottaa riski – kun voi istua suoraan kotona työpöydän ääreen ja hoitaa se päivä etänä?

Voidaan myös ehkä sanoa kuten kollegani Juha Raitanen tässä totesi, että digitalisaatio on oikeastaan aika huono sana. Kysehän on teknologian kehityksestä, ja sitä tässä yritän sanoa, että sitähän tässä kuitenkin on tapahtunut kautta aikojen.

Kysehän on teknologian kehityksestä.

Toisaalta viime aikoina on myös nostettu esiin sitä, että mitä eroa on digitalisaatiolla ja digitoimisella. Digitoiminen on jonkin muuttamista sähköiseen muotoon, mutta digitalisaatiossa muuttuu myös prosessit. Lomake voidaan sähköistää, mutta jos sen lisäksi käsittelyprosessi muuttuu oleellisesti tuottaen jotain lisähyötyä, voitaneen puhua digitalisaatiosta. Tämä on nyt ehkä hiukan puristista sikäli, että samaan suuntaan siinä menossa ollaan ja asiaa tarkoitetaan, käytti sitten mitä termiä tahansa.

Miltä lähitulevaisuus näyttää?

Sitran Megatrendit 2016-raporttiin on kirjattu, että Maailman talousfoorumi ounastelee seuraavan kuvan mukaisesti uusien teknologien muuntumista osaksi valtavirtaa.

nakokulma_valtavirtaistaminen

Esimerkiksi puettava internet saattaa ajatuksena olla outo. Nettiähän on aika pitkälle totuttu käyttämään älypuhelimella tai läppärillä. Mutta katsopa esimerkiksi tätä ranneketta, jonka avulla omaa ihoa voi käyttää tabletin tai älypuhelimen käyttöliittymän muodostukseen. Olisiko näppärää surffata netissä samaan aikaan kun kylpee? Jos ei sinusta, niin kuitenkin ko. videon on nähnyt jo yli 20 miljoonaa ihmistä ja kiinnostusta tuntuu riittävän. Melkoinen menestys tulee olemaan jos pystyy lunastamaan antamansa lupaukset.

Myös implanttiteknologia kuulostaa rajulta mutta toisaalta ihmiset ovat esim. koiriin asentaneet siruja jo vuosikausia. Bitcoin ja Blockchain-teknologiat ovat tälläkin hetkellä myrskyn silmässä ja aika näyttää miten niihin liittyvät haasteet saadaan ratkottua.

Omakohtaisesti kiinnostava on tietysti tuo verkkoon liitetty asuminen. Mitä kaikkia palveluita voidaankaan tarjota kun asunnot ovat älykkäämpiä. Nopeiden nettiyhteyksien edelleen laajentuessa on mahdollista valvoa kotipihaa kesämökiltä käsin tai kodintekniikan toimivuutta. Huoltotoimintaa voidaan kehittää ja saada kustannussäästöjä. On varmasti uusia ideoita ja käyttökohteita tulossa kunhan ajatukset eri tahoilla hiukan jalostuvat.

Varsin monessa läsnä oleva valvonta-aspekti herättää tietysti helposti myös huolta, että kuka niitä tietoja sitten pääsee katsomaan ja ovatko tietosuoja-asiat kunnossa. Huoli on aiheellinen, mutta tietosuoja ja tietoturva on aina tasapainottelua sen kanssa, että mitä sillä saa, että on valmis riskin ottamaan. Onko riski hyväksyttävä suhteessa saatuun hyötyyn? Tietosuojaan liittyen tulemme varmasti näkemään aika kiivaitakin keskusteluita lähitulevaisuudessa. Vähintäänkin S- ja Plussakortteihin liittyen, jos ei muuten. 🙂

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kommentoi artikkelia niin keskustellaan!

Ajatuksien lähteitä:

Document House: Digitoinnin ja digitalisoinnin ero
https://www.documenthouse.fi/blogi/digitoinnin-ja-digitalisoinnin-ero/

Kauppalehti: Y-sukupolvi on työelämän puhemies
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/olitko-nuori-lama-aikaan-vai-nousukaudella-nain-se-nakyy-tyopaikalla/52bz9dGf

Kennelliitto: Mikrosiru
http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/tunnistusmerkinta/mikrosiru

Sitra: Megatrendit 2016 (Kiiski Kataja)
http://www.sitra.fi/julkaisu/2016/megatrendit-2016

Sitran Megatrendit 2016-slideshare
http://www.slideshare.net/SitraFund/sitran-megatrendit-2016

Yle: Virtaa kaverin kännykästä, rahansiirto ilman pankkeja – Lohkoketjuteknologiasta povataan internetin synnyn kaltaista mullistusta
http://yle.fi/uutiset/virtaa_kaverin_kannykasta_rahansiirto_ilman_pankkeja__lohkoketjuteknologiasta_povataan_internetin_synnyn_kaltaista_mullistusta/8974290

Wikipedia:Internet
https://fi.wikipedia.org/wiki/Internet

Wikipedia: Web 2.0
https://fi.wikipedia.org/wiki/Web_2.0

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: